Przepisy na marchew

Published on

Marchew drobna w całości. Rozpuścić w rondlu łyżkę masła, włożyć w nie oczyszczoną drobną karotę, wsypać łyżkę cukru, trochę soli, podlać rosołem, przykryć i dusić wolno. Gdy będzie miękka, zaprawić ją dwoma rozbitymi żółtkami, zagrzać mocno i wydać.
Marchew krajana. Oskrobaną karotę wypłukać i pokrajać w plasterki, w kostkę lub tylko na połówki, zależy od wielkości, nalać gorącą wodą i gotować na dobrym ogniu, dodawszy trochę soli i dwie łyżki cukru. Gdy będzie miękka, roztopić łyżkę masła, wymieszać z łyżką mąki, rozprowadzić rosołem i wymieszać z marchwią, nakryć pokrywą i poddusić jeszcze czas jakiś. Podawać ją do kotletów lub pieczeni, a w postny dzień z grzankami.
Marchew z kartoflami. Dużą słodką marchew ugotować ze skórką od słoniny lub kawałkiem tłustej wieprzowiny, albo baraniny, włożyć kilkanaście kartofli, jedną cebulę, osolić, a gdy już marchew i kartofle będą miękkie, odlać wodę, jeżeli jej za wiele, utłuc wałkiem, żeby kawałków nie było, zapalić słoniną lub masłem i wydać, obłożywszy pokrajanym mięsem lub słoniną.

https://beta.philpapers.org/profiles/przepisy-na-zupy?app=philpapers&iframe=true
https://visual.ly/community/Others/food/przepisy-kulinarne-babci
https://www.wattpad.com/user/zupagrochowa
http://www.cplusplus.com/user/zupyprzepisy/
https://www.renderosity.com/?uid=893139

 

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post